
masa saya sampai umah mak ndak, dia tengah potong pelam muda yang dah siap direndam dalam air garam. masuk aja umah, dia terus jamu (hidang) kitanorang dengan jeruk pelam. memang terbaik la. also, dia bekalkan saya 2 jenis jeruk pelam. yang dah siap jadi jeruk dan yang telah diremdam air garam sahaja. sekarang ni saya suka yang direndam air garam sahaja. memang orang lain xlalu nak makan yang ni. tapi saya memang sukeeeeeeeee...........
balik ni, nak makan dulu pelam muda, then nak start proses. nak jadikan pelam yang banyak kat umah tu jeruk. sume nak rendam dalam air garam je. so, kena rajin skit la petang ni. xleh melepak je kat umah.
tadi, try cari resepi nak buat jeruk ni.
1. belah buah mangga ni
2. rendam dalam air garam semalaman
3. toskan dan rendanm dalam air gula pulak
xsabar nak buat jeruk..................
No comments:
Post a Comment